A portrait of the Ukrainian composer Maxim Shalygin
Zaterdag 25 februari 2023, 19:30
Den Haag: Paleiskerk

Rondom Maxim Shalygin

Songs of Holy Fools: 
liederen en duo’s

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 29,50

Ekaterina Levental mezzosopraan
Daniel Rowland viool
Emmy Storms viool
Lidy Blijdorp cello
Antonii Baryshevskyi piano

Programma

Maxim Shalygin

Six Bagatelles voor twee violen (2015)
Kaya voor viool en piano (2019)
Duet voor viool en piano (2008)
Dolcissima voor cello en piano (2015)
Angel voor viool cello en piano (2020/2022) 
Première van nieuwe versie
The Songs of Holy Fools (2009/10)
From the Grape of Wine, vocal cycle on lyrics by Omar Khayyam (2006-2008)

Concert met twee pauzes

Op onontgonnen terrein

Vijf favoriete musici van Maxim Shalygin komen samen voor een avondvullend concert met twee liederencycli en vijf duo’s. Op het programma staan stukken uit een periode van zestien jaar. ​Hoewel Shalygin koos voor klassieke instrumentencombinaties, verkent hij in deze stukken onontgonnen terrein, met een avontuurlijk geest.

Songs of Holy Fools zijn intieme liederen op de grens van de stilte, waarvoor Shalygin eigen gedichten toonzette naast teksten van Ossip Mandelstam en ​Fjodor Dostojevski. From the Grape of Wine is een ode aan de Perzische dichter Omar Khayyam. In Duet voor viool en piano zoekt hij de extremen op in dynamiek en tempowisselingen. In Dolcissima contrasteert hij twee verschillende muziekstijlen, die uiteindelijk naadloos in elkaar overvloeien. Pure magie. Met Kaya schreef hij een hommage aan zijn pasgeboren dochter. Angel is een eerbetoon aan Ravel. Met de Zes bagatellen, die van de twee violisten het uiterste vragen, verbluft Shalygin met de wendbaarheid van zijn verbeeldingskracht. 

Een programma met afwisselende luisterervaringen, die je als concertbezoeker onmogelijk onberoerd laten. 

“Creativity is an unconscious act of insanity, in a burst of which the truth is born. No matter how beautiful or disgusting it may seem to people far from madness, its value is beyond doubt, both for the author and for those able to sense its invisible beauty. After all, gratitude for endless trials and suffering brings joy and blissful emptiness …” 

Maxim Shalygin