Web Analytics


“Creativity is an unconscious act of insanity, in a burst of which the truth is born. No matter how beautiful or disgusting it may seem to people far from madness, its value is beyond doubt, both for the author and for those able to sense its invisible beauty. After all, gratitude for endless trials and suffering brings joy and blissful emptiness …”

Maxim Shalygin

pop-upconcert

Vrijdag 2 juli 2021, 19:30 & 21:30

Den Haag: Paleiskerk

Maxim shalygins slagwerkmarathon

Daniel Rowland viool

Konstantyn Napolov slagwerk

Christian Smith slagwerk

Ryoko Imai slagwerk
Mervyn Groot slagwerk

Ricardo Oliveira slagwerk

Maxim Shalygin dirigent

 

Programma

Maxim Shalygin
The Phaeacians

Musique de Fer

Red Bells of Joan Miró

Octopus (première)

Concert voor soloviool en vijf slagwerkers

 

Maxim Shalygins Slagwerkmarathon is een coproductie met het Shapeshift Ensemble en kon mede tot stand komen dankzij een bijdrage van het Fonds Podiumkunsten en dankzij de steun van Adams Percussion en Pustjens Percussion.

Een hallucinant rijk kleurenpalet

Een enorme batterij slagwerk – 114 instrumenten – verschijnt op het podium voor vijf grandioze  slagwerkstukken van Maxim Shalygin. Deze Hagenaar uit Kiev is uitgegroeid tot een van de markantste componisten in ons land. Zijn werk is op prominente festivals te horen en oogst jubelende recensies.

 

De bekende slagwerker Konstantyn Napolov combineert als solist de wereldpremière van het gloednieuwe solostuk Octopus met het eerder geschreven Musique de fer voor Thaise gongs. In Red Bells of Joan Miró krijgt hij versterking van drie collega-slagwerkers. In het Vioolconcert creëren vijf slagwerkers een hallucinant rijk kleurenpalet – onder andere met exotische flexatones en Caribische steeldrums. Ze begeleiden de lyrische solopartij, waar niemand minder dan Daniel Rowland voor naar Den Haag komt.

 

Over Maxim Shalygin

Maxim Shalygin studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en in Den Haag, waar hij is blijven wonen. Hij ziet zijn muziek als een spirituele zoektocht naar iets wat bestaat onder het oppervlak van de materiële wereld: achter de horizon, voorbij de grenzen van het zichtbare. Wars van trends creëert hij muziek met een onmiskenbaar eigen signatuur. Zijn werk is succesvol op festivals als Dag in de Branding en November Music. Op het spraakmakende cd-label TRPTK verschijnen zijn composities.

 

In zijn ogen kan een componist zijn meest intieme en diepgravende ideeën vooral uitdrukken in solostukken, vooral met solisten met wie hij een hechte band heeft opgebouwd. Met de slagwerker Konstantyn Napolov werkt hij al lang samen. Voor hem schreef hij de solostukken Musique de fer en Octopus, die klinken tijdens de Slagwerkmarathon.

Uitverkocht

Den Haag: Paleiskerk

The Phaeacians voor slagwerkkwartet uit Maxim Shalygins ballet Odyssee.

Maxim Shalygin in de pers

“Een zelf dirigerende Shalygin klaarde de klus met vlag en wimpel, in een idioom waarin de meest uiteenlopende stijlelementen een wonderlijke symbiose aangaan … Bijgestaan door een fenomenaal spelend Keuris en Amstel Quartet kneedde Shalygin het allemaal tot een volmaakt logisch en vastberaden betoog: zó en niet anders (NRC over Shalygins Todos los fuegos el fuego).”

 

“Adembenemend (De Volkskrant over Canto d’inizio e fine, gekozen als een van de beste cd’s van 2019).”

 

“Verpletterend. Adembenemend. Het is niet moeilijk om het meest indrukwekkende concert in November Music aan te wijzen. Dat was het vurige Todos los Fuegos el Fuego van Maxim Shalygin, geschreven voor acht saxofoons. Ze speelden zaterdag meer dan een uur lang met bijna bovenmenselijke toewijding en beheersing … De muziek was intens, wisselde van ingetogen schoonheid tot droog ratelende ritmes en barse, brute samenklanken. Een aangrijpende belevenis, daar waren de toehoorders het wel over eens (Brabants Dagblad).”

 

Classical NOW!

Festivals

(Pop-up)concerten

Muziektheater

Postadres

Classical NOW!

Arnhemsestraat 62

2587 SW  Den Haag

Sponsors en subsidiënten