Vrijdag 10 maart 2023, 19:30
Den Haag: Paleiskerk

gaia: onze heilige planeet

De Nacht & het einde der tijden

Reserveer kaarten

Kaartjes:  € 10 – € 27,50

Daniel Rowland viool
Tim Brackman viool
Benjamin Roskams altviool
Floor le Coultre altviool
Maja Bogdanovic cello
Pieter de Koe cello
Ekaterina Levental mezzosopraan
Jelmer de Moed klarinet
Janne Thomsen fluit
Natasha Kudritskaya piano

Programma

Antonio Vivaldi

Fluitconcert in g-klein, RV 439 – La notte

Ottorino Respighi

Il Tramonto voor mezzosopraan en strijkkwartet

Arnold Schönberg

Verklärte Nacht voor strijksextet

Osvaldo Golijov

Zz’s Dream

Olivier Messiaen

Quatuor pour la fin du temps

De nacht daalt neer

In het openingsconcert van ons festival duiken we de nacht in. De zon gaat onder in Respighi’s klassieker Il tramonto voor mezzosopraan en strijkkwartet. De nacht daalt neer in Vivaldi’s fluitconcert La notte. In Arnold Schönbergs iconische Verklärte Nacht voor strijksextet wandelen twee geliefden door de maanovergoten nacht. Zij is in verwachting van een ander. Hij vergeeft het haar.  

Het einde der tijden
In 1940 vervulde de 32-jarige Messiaen zijn dienstplicht als hospitaalsoldaat. Hij kwam als krijgsgevangene terecht in een Pools kamp. Daar ontmoette hij een klarinettist, violist en cellist en componeerde hij voor hen en voor hemzelf als pianist zijn onsterfelijk geworden Quatuor pour la fin du temps.  Bijbelse visioenen over het einde der tijdens inspireerden hem tot een meesterwerk met regenbogen, engelen, een ravijn met vogels en een verstild slotdeel waarna het publiek meestal minutenlang met stomheid is geslagen.

Natacha Kudritskaya speelt als opmaat voor het kwartet een poëtisch pianostuk van de Argentijn Osvaldo Golijov: ZZ’s Dream. De Chinese filosoof Zhuang Zhou droomt dat hij als vlinder terecht komt in een andere dimensie. 

Met Daniel Rowland (“Prachtig, intens en hypermuzikaal” –NRC), Maja Bogdanovic (“veel karakter, kleur en diepgang” –NRC), Jelmer de Moed (“Een geraffineerde performer” – Dutch Classical Talent jury) en Natacha Kudritskaya (“Overweldigend”  – Gramophone).